неделя, 10 април 2016 г.

Определиха и финалистите от конкурса „Здраве от извора“ на Читалище „Умение-2003“

Петя Александрова – автор на 19 сборника с приказки и стихове за деца, 7 книги с поезия и проза за възрастни, на пиесата „Магаренцето Рашко“ и на анимационния филм „Въженцето“. Стиховете ѝ са преведени на английски, полски, румънски, словашки и турски език. Носител на редица престижни литературни призове, между които националната награда „Петко Рачов Славейков“ за цялостно детско творчество (2006), наградата „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване (2008), Годишната награда на СБП за детска книга (2012) и Националната награда "Петя Караколева" за детска книга (2015).
Красимир Стойчев - майстор-фотограф и майстор „медийна техника и дизайн“, с над 30-годишна практика, автор на фотография „извън клишетата“, създадена с отличното познаване и използване на новите технологии и софтуер. Носител на бронзов медал на Третия национален годишен преглед на фотографското изкуство „Фотоакадемика – 2002“ в раздел „Артистична фотография“, на  специалната награда на Първия национален фото конкурс “Кукерландия 2006” – Ямбол. Оператор и монтажист на филма „Театърът, или Да бъдеш или да не бъдеш“ и монтажист на документалния филм за Михаил Белчев „Един живот песен“, режисирани от Бойко Илиев. Собственик на арт-галерия „СТОЙЧЕВ“ и член на Групата на ямболските художници. Един от учредителите и член на управителния съвет на фондация „Енчо Керязов“.
Диана Йорданова – позната в България и чужбина като един от художниците – „Певци на Тунджа“, участник в многобройни самостоятелни и групови изложби, пленери и арт проекти, носител на редица престижни награди за живопис.
Това са хората, които чрез доброволен труд оцениха получените общо 124 творби на ученици от страната за конкурса за рисунка, есе, разказ, стихотворение и фотография на тема „Здраве от извора“, който Читалище „Умение-2003“ обяви по повод Световния ден на водата. Конкурсът се организира в рамките на проект „Здраве от извора“, който се реализира по програма „Съгради промяна“ на фондация „ЕкоОбщност“ с финансовото съдействие на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.
Както и при предходните конкурси на Читалище „Умение-2003“, така и сега, никой от оценяващите не знаеше кои са останалите членове на журито. Не знаеха кои са наградените от предходните конкурси участници и кой ги е оценявал. Затова организаторите на конкурса са им изключително благодарни, че изключително стриктно се придържаха към регламента на конкурса.
„Не убивайте детското в децата!“ е категоричната препоръка на Петя Александрова към родителите и учителите, чиито мисли прозираха в литературните творби. Подобни бяха и критиките на майстора-фотограф Красимир Стойчев, както и на художничката Диана Йорданова. Организаторите припомнят, че целта на конкурса бе да стимулира творческото въображение на децата и младите хора по темата за опазването на водите, като едно от основните изисквания беше творбите да носят авторски послания.
Ето и имената на наградените:

В РАЗДЕЛ ФОТОГРАФИЯ:
Първа награда не се присъжда
Втора награда - Станиела Георгиева Рускова на 14 години 7 клас от ХГ "Дамян Дамянов " Сливен
Трета награда - ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - с. Ясеновец
Поощрителни награди - Марияна Стоянова Илиева, VІІ клас, ОУ „Христо Ботев” с. Рупци, община Червен бряг и сдружение "Надежда за Антоново" – гр. Антоново

В РАЗДЕЛ „ЕСЕ, РАЗКАЗ, СТИХОТВОРЕНИЕ“:
Първа награда - Красимир Антонов Сотиров, II клас, НУ “Св. Климент Охридски” гр. Кюстендил
Втора награда – Йонна Иванова Бакалова, 15 г., гр. Павликени
Трета награда - Йорданка Димитрова - 5а клас, СОУ „Христо Ботев“ – гр. Камено

В РАЗДЕЛ „РИСУНКА“ - І възрастова група: от 7 до 11 години 
Първа награда - Александра Цветкова – 8 г.- гр.Плевен
Втора награда - Лусияна Николаева Димитрова – 10 г. – Етрополе
Трета награда - Валери Михалев Динков- ОУ „Хр. Ботев“ с.Лопян, община Етрополе
и   Исус Русков Ангелов – 10 г. - ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с. Дражево, община Тунджа
Поощрителни награди за:
Юлиан Асенов Момов – 10 г., ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с. Дражево, община Тунджа
Диляна Здравкова Белчинска – 9 г., ОУ „Хр. Ботев“ - с. Лопян, община Етрополе
Илия Николаев Ракитов – 9 г., ОУ „Хр. Ботев“ - с. Лопян, община Етрополе

В РАЗДЕЛ „РИСУНКА“ - ІІ възрастова група: от 12 до 16 години 
Първа награда - Елица Светославова Ганева, 12г., гр. София
Втора награда - Силвана Юриева Боянова -14 г.- с. Долни Цибър, община Вълчедръм
Трета награда - Събина Георгиева - 14г. - с.Хаджидимитрово, община Казанлък
и Цветелина Ангелова Атанасова - 12г. - с.Медковец, община Монтана
Поощрителна награди за:
Мирослава Зоранова Петкова – 13 г., ОУ "Христо Ботев" с. Гълъбник, община Радомир

Наградите на лауреатите от всички конкурси по проект „Здраве от извора“ ще бъдат връчени на 22 април 2016 г., когато Читалище „Умение-2003“ организира Форум-театър, посветен на Деня на Земята.


Настоящата публикация се издава по програма „Съгради промяна“ с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”, предоставена чрез фондация „ЕкоОбщност”. Изразените тук становища са на Читалище „Умение-2003“ - Ямбол и не отразяват непременно мнението на подкрепящите организации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар