вторник, 26 април 2016 г.

Създадоха Младежка застъпническа мрежа за опазване на природата

Читалище „Умение-2003“-Ямбол и 19 училища от страната формираха Младежка застъпническа мрежа за опазване на природата. В рамките на проекта „Здраве от извора“, реализиран по програма „Съгради промяна“ на фондация „ЕкоОбщност“ с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“, читалището организира обучителни семинари и конкурси, посветени на опазването на водите.
100 участници – ученици, родители, учители, ръководители на арт-работилници и еко-клубове към неправителствени организации, се събраха на форум-театър, посветен на Деня на Земята-22 април. Основни „актьори“ в него бяха учениците от ОУ „Стефан Караджа“ – с. Стефан Караджово, община Болярово, СОУ „Христо Ботев“ – гр. Камено, област Бургас, ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – с. Бояново, община Елхово, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Ясеновец, община Разград, както и децата от арт-ателие „От нищо нещо“ към НЧ „зора“ – гр. Ямбол, които бяха и домакини на инициативата на Читалище „Умение-2003“. По скайп се включиха също учениците от  ОУ “Христо Ботев“ – с. Лопян, община Етрополе, носителката на 3 първи награди от конкурсите по проект „Здраве от извора“ Елица Ганева от София и носителката на първа награда от конкурса за рисунка Александра Цветкова от Плевен.
По време на форум-театъра бяха връчени наградите на 34 от лауреатите от конкурсите за най-атрактивен Снежен човек, плакат за опазване на влажните зони, макет на тема: „Прости енергийни решения за чиста природа и здраве“ и литературна творба, рисунка и фотография на тема „Здраве от извора“. Останалите 63 награди вече пътуват към талантливите деца, които не успяха да пристигнат в Ямбол на 22 април. А те са от 38 населени места в 31 общини в България.
Допълнителни награди имаше и за преките участници във форум-театъра, които отговориха правилно колко уши има водният бик, колко реки се вливат директно в Черно море, какво са Топчиите и на други любопитни въпроси от викторината. Най-важният резултат от проявата са изготвените от децата „сценарии“ за застъпнически кампании за опазване на водите сред туристи, земеделски производители, животновъди, собственици на заводи, както и сред свои връстници и родители.
През месец май предстои организирането на информационна застъпническа кампания по повод Международния ден на биоразнообразието, а през месец юни ще бъде организиран дискусионен форум, посветен на 5 юни – Международния ден на околната среда. На него ще бъдат поканени всички участници в процеса по опазване на водните ресурси - представители на държавни и общински институции, на екологични, бизнес- и браншови НПО, земеделски производители и животновъди, рибари, любители на водния туризъм, собственици на промишлени предприятия, като очакванията на организаторите от Читалище „Умение-2003“ са да привлекат поддръжници от различните граждански структури по отношение опазването водите, с които да формират Застъпническа мрежа за опазването на водите в региона. Да бъдат споделени, както добри практики на държавния, общинския, неправителствения сектор и бизнеса по устойчивото управление на водните ресурси в ямболска област, така и чрез открит диалог представителите на институциите да бъдат запознати с предложенията на гражданския сектор за необходимите мерки за решаването на проблемите със замърсяването на реките и язовирите в област Ямбол. 


Настоящата публикация се издава по програма „Съгради промяна“ с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”, предоставена чрез фондация „ЕкоОбщност”. Изразените тук становища са на Читалище „Умение-2003“ - Ямбол и не отразяват непременно мнението на подкрепящите организации.

Пълният албум от Форум-театъра - тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар